vreugde ipv verslavingVreugde komt niet uit wat je doet, het stroomt in wat je doet en daarmee in deze wereld vanuit diep in jezelf. De misvatting dat de vreugde komt uit wat je doet is normaal maar ook gevaarlijk want daardoor ontstaat dat iets is dat van iets anders kan worden afgeleid, zoals een activiteit of een ding. Je kijkt dan naar de wereld of die je vreugde, geluk brengt. Maar de wereld kan dat niet. Daarom leven zoveel mensen in constante frustratie. De wereld geeft ze niet wat ze denken nodig te hebben.

Wat is dan de relatie tussen iets dat je doet en de toestand van vreugde? Je hebt plezier in elke activiteit waarin je helemaal tegenwoordig bent, elke activiteit die niet gewoon een middel is om een doel te bereiken. Het is niet de handeling die je verricht waar je plezier in hebt, maar het diepe besef van levendigheid dat erin stroomt. Die levendigheid is één met wie jij bent. Dat betekent dat als je iets met plezier doet, je in werkelijkheid de vreugde van Zijn in haar dynamische aspect ervaart. Daarom verbindt alles wat je met plezier doet je met de kracht achter de schepping.

De volgende spirituele oefening zal kracht en creatieve groei in je leven brengen. Maak een lijstje van dagelijks terugkerende routinekarweitjes die je vaak moet doen. Zet daar activiteiten op die je als oninteressant, vervelend, saai, irritant of stresserend beschouwt. Maar zet er niets op dat je haat of waar je een hekel aan hebt. Dat zijn dingen waarbij het aankomt op aanvaarden of ophouden met wat je doet. Op dat lijstje kan staan: naar je werk of naar huis gaan, de dagelijkse boodschappen doen, de was doen, en wat je verder saai of stresserend vindt in je dagelijkse werk. Laat ze dan, wanneer je met een van die karweitjes bezig bent, een instrument voor alertheid zijn. Wees absoluut tegenwoordig bij alles wat je doet en voel de alerte, levende stilte in je op de achtergrond van de activiteit. Al snel merk je dan dat wat je in zo'n toestand van verhoogd bewust zijn doet, in plaats van stresserend, saai of irritant best leuk is. Nauwkeuriger gezegd: wat je plezierig vindt is niet echt de uiterlijke activiteit, maar de innerlijke dimensie van bewustzijn die in de handeling stroomt. Daarmee vind je de vreugde van Zijn in wat je doet.


Als je het gevoel hebt dat je leven geen zin heeft of te veel stress bevat of 

saai is, komt dat doordat je die dimensie nog niet in je leven hebt gebracht. Bewustzijn brengen in wat je doet is nog niet je hoofddoel geworden.
De nieuwe gedachte komt te voorschijn nu steeds meer mensen ontdekken wat het hoofddoel in hun leven is: het licht van bewustzijn in deze wereld brengen en daarmee alles wat ze doen ais instrument voor bewustzijn gebruiken.
De vreugde van Zijn is de vreugde van bewust zijn.

Het ontwaakte bewustzijn neemt het dan over van het ego en begint je leven te besturen. Dan kun je merken dat een activiteit waar je al lange tijd mee bezig bent op een natuurlijke manier uitgroeit tot iets veel groters wanneer die kracht krijgt van bewustzijn.

Sommige mensen die het leven van andere mensen verrijken met hun creatieve werk doen gewoon wat ze het liefst doen zonder met die activiteit iets te willen bereiken of worden. Dat kunnen musici, kunstenaars, schrijvers, wetenschapsmensen, leraren, bouwers zijn, maar ook mensen die nieuwe sociale of zakelijke vormen (verlicht ondernemerschap) in het leven roepen.

Soms blijft hun invloedssfeer een aantal jaren klein en dan kan het gebeuren dat er opeens of geleidelijk een golf van creatieve kracht stroomt in wat ze doen en dan groeit hun activiteit uit tot iets veel groters dan ze zich konden voorstellen en bereikt die talloze andere mensen. Naast de vreugde wordt nu een intensiteit toegevoegd aan wat ze doen en daarmee gaat een creativiteit samen die ver uitgaat boven wat een gewoon mens zou kunnen doen.
Maar laat het je niet naar het hoofd stijgen, want daar kan zich nog een rest van het ego schuilhouden. Het buitengewone is wat door jou in deze wereld komt.